Brandbilen som försvann

HISTORIEN OM ETT BROTT.

brandbilensomforsvannDen första filmen i den första serien om Martin Beck visades på bio men manuset, en konventionell story om i huvudsak en tysk brottslings framfart i den undre världen, kan knappast ha varit anledningen. Filmen börjar dock med en explosion i en villa och slutar med dramatik på Arlanda, så filmmakarna räknade nog med att den sensationella inramningen skulle locka publik. Det blir hyfsat underhållande. Sjöwall-Wahlöös brokiga mordgrupp blev levande tack vare skådespelarna och Stefan Nilssons melankoliska musik är suverän; melodislingan är en av filmseriens stöttepelare.

1993-Sverige-Tyskland. 90 min. Färg. Regi: Hajo Gies. Bok: Maj Sjöwall, Per Wahlöö. Musik: Stefan Nilsson. I rollerna: Gösta Ekman (Martin Beck), Kjell Bergqvist (Lennart Kollberg), Rolf Lassgård (Gunvald Larsson), Niklas Hjulström, Bernt Ström, Torgny Anderberg… Tova Magnusson-Norling.

Trivia: Det finns sex filmer i den här serien. De som visades på bio var den här, Mannen på balkongen och Stockholm Marathon. De som gavs ut på video direkt var RoseannaPolismördaren och Polis polis potatismos. I slutet på 90-talet gavs en ny filmserie om Martin Beck ut, med nyskrivna manus. Beck (1997) var först ut där.

5 kopia

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.