Roseanna

roseanna93Den film som kanske bör ses först i serien med Gösta Ekman som Beck; här introduceras den bufflige, välklädde Gunvald (Rolf Lassgård) för första gången samtidigt som Beck och Kollberg (Kjell Bergqvist) utreder hur en amerikansk bibliotekarie hamnade mördad i Boren. Fokus på personligheterna ligger dock inte på Gunvald utan snarare på Beck som känner att han tappar kontrollen när dottern åker utomlands. Makligt tempo, inget sensationellt pusselläggande, men spänningen ökar i slutet – Lena Nilsson är lämpligt sårbar som Becks lockbete; hans tankar går lätt till dottern.

1993-Sverige-Tyskland. 94 min. Färg. Regi: Daniel Alfredson. Bok: Maj Sjöwall, Per Wahlöö. I rollerna: Gösta Ekman (Martin Beck), Kjell Bergqvist (Lennart Kollberg), Rolf Lassgård (Gunvald Larsson), Niklas Hjulström, Lena Nilsson, Ingvar Andersson… Tova Magnusson-Norling, Torgny Anderberg.

Trivia: En tidigare filmversion av boken kom 1967. Den här filmen gick direkt till videohyllan; se Brandbilen som försvann för en lista på seriens andra filmer.

5 kopia

 

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.