Besökarna: Spöken på loftet

besokarnaVisst är det så att den här lågbudgetrysaren har gräslig musik som låter som något en full John Carpenter har övat på hemma vid synten. Visst är det också så att manuset är av det simplaste slaget (faktum är att bröderna Ersgård inte alls skäms för att stjäla hejvilt från både Huset som Gud glömde och Poltergeist). Och visst är det faktiskt också så att regin känns lite väl övertydlig ibland (liksom skådespeleriet). Ändå är det det här verket ur Joakim Ersgårds repertoar som svenska folket nog är mest bekant med och det är något som är värt respekt. För trots bristerna har ändå filmmakarna lyckats med det som är så svårt – att göra en skräckfilm som etsar sig fast.

Bröderna Ersgård har sett till att följa en strategi i manuset som är bekant för de flesta författare. Det gäller att skapa sympati för de människor som alldeles strax kommer att hamna i fara. Vi möter familjen Eriksson som består av copywritern Frank (Kjell Bergqvist), frun Sara (Lena Endre) och deras två barn. De har just köpt en gammal villa ute på landet och hoppas på en ljus framtid där. Men problemen gör sig snart påminda. Eftersom Franks idéer möts av kalla handen på jobbet får familjen snart problem med pengar, brevbäraren dumpar posten på marken varje dag eftersom Frank ständigt glömmer bort att köpa en brevlåda, och dessutom får en rad kusliga händelser i huset Frank att undra vad som egentligen gömmer sig på vinden. Kanske kommer han själv att tänka på Huset som Gud glömde eftersom tapeterna ständigt trillar ned i ett av rummen (fast i den filmen var det ju blod som rann längs väggarna, inte tapetklister). Han tar kontakt med en expert på det ockulta (Johannes Brost) som snart blir övertygad om att den där vinden skulle må bra av en rejäl städning…

Välbehövlig humor
Bergqvist och Endre lyckas riktigt bra med att få en att sympatisera med den här familjen. Särskilt han har en förmåga att få en att tro att han inte alls spelar en roll – det här är snarare ”Kjell Bergqvist råkar ut för ett spöke” och man kan inte låta bli att le när han yttrar repliker som ”Du, det är något riktigt jävla slemmigt som går omkring på min vind”. Det är äkta Bergqvist på något vis och jag säger det med all uppskattning och vänlighet. Brost är ganska kul att se som en svensk ”Ghostbuster” och Patrik Ersgård bidrar med välbehövlig humor som den banankonsumerande brevbäraren.

En annan anledning varför filmen fungerar är att Joakim Ersgård visar en hel del potential. Det märks att han har studerat de amerikanska föregångarna och han ser till att handlingen rör på sig utan dröjsmål; vissa scener bjuder på pigga bildlösningar och en del av dem får en faktiskt att rycka till (och det är inte bara för att kompositören i samma ögonblick hoppar på synten för extra effekt). Han har valt ett hus som ser lagom kusligt ut och vinden har tillräckligt med spindelväv för att tydligt markera att det är en Spökvind. Synd bara att filmens andra halva bjuder på några onödigt spektakulära scener som är på gränsen till att bli för fåniga. Det gäller inte minst Brosts vattenskadade öde.

Besökarna 1988-Sverige. 109 min. Färg. Regi: Joakim Ersgård. I rollerna: Kjell Bergqvist (Frank Eriksson), Lena Endre (Sara Eriksson), Johannes Brost (Allan Svensson), Joanna Berglund, Jonas Olsson, Patrik Ersgård.

Trivia: Lena Endres filmdebut. Filmen dubbades i efterhand av skådespelarna för att göra det lättare för andra länder att dubba filmen till sitt eget språk.

5 kopia

 

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

2 thoughts on “Besökarna: Spöken på loftet”

 1. e det nån som vet vem den tidigaste ägaren var so bodde i de tlåsta vindsutrrymmet

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. sen så undrar jag typ också e de nån som vet vad dom där grejorna i det låstavindsutrymmet mythologier härstammas ifrån typ dom där konstiga maskerna hänandes på vägen . och sen så finns det en tavla med en brun konstig skelelt figur på tavlan var typ gul och blå. och alla andra konstiga grejer där inne skicka en bild om ni ahr fått svar på vad dom grejorna i det låsta vindsutrymemt härstamamsifrån.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.