Maggie vaknar på balkongen

MITT I BAJSET BÖRJAR LIVET.

image_largeDet sägs att regissörerna stötte på Beatrice “Maggie” Andersson när hon stod och drack mjölk vid baren på en svartklubb i Malmö. Hon hade kommit till Sverige från Kenya för tio år sedan och kämpade fortfarande med sitt nya liv, men hade en så pass skön attityd att Mark Hammarberg och Ester Martin Bergsmark bestämde sig för att hon förtjänade en egen film. Vi följer hennes vardag ur både Maggies och regissörernas perspektiv; ofta är det hon själv som filmar med en videokamera när hon interagerar med andra människor. Det är både fascinerande och roligt att höra Maggies funderingar kring det nya landet, men också gripande att se hennes ensamhet och oro som manifesterar sig på märkvärdiga sätt. En djupt originell dokumentär som har en smått poetisk ton.

2008-Sverige-Finland. 72 min. Färg. Producerad av Anna Byvald. Regi, manus: Mark Hammarberg, Ester Martin Bergsmark. Medverkande: Beatrice “Maggie” Andersson.

Guldbagge: Bästa dokumentärfilm.

Sista ordet: “Jag har reagerat på att det finns något slags förmyndarattityd hos mig själv och alla andra i det här landet. Att man lätt underkänner Maggies förmåga att fatta egna beslut, hennes förmåga att föra sin egen talan okommenterat. Det är just den där omyndigförklarande snäll-bulldozer-attityden som Svenska för invandrare ofrivilligt får stå för i den här filmen. Det är lite orättvist om SFI ska behöva dra det lasset själv, men de är en representant för något som genomsyrar vårt tankesätt och våra institutioner. Jag tycker att jag som dokumentärfilmare har en skyldighet att lämna ifrån mig ordet och låta Maggie tala. Även om hon är ‘onormal’ och skör.” (Hammarberg, filmens blogg)

4 kopia

 

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.