Fram för lilla Märta

Cellisten Sture Letterström (Stig Järrel) är arbetslös och söker desperat en tjänst i en kvinnoorkester; det är bara för Sture att förvandlas till lilla Märta. Det börjar med en prolog som utspelar sig 2006; alltid fascinerande att se hur dåtidens filmskapare tänkte sig framtiden. Den visar sig inte vara så märkvärdig, vilket man även kan säga om Hasse Ekmans film i stort, en trevlig bagatell som blev en publikframgång. Konceptet är lånat från pjäsen “Charleys tant” och invävt i det finns kvinnosaksfrågan. Knappast trovärdigt hanterat, men underhållande, inte minst för Järrels insats som den paranta Märta.

1945-Sverige. 86 min. Svartvit. Producerad, skriven och regisserad av Hasse Ekman. Sånger: Kai Gullmar, Hasse Ekman. I rollerna: Stig Järrel (Sture Letterström), Hasse Ekman (Kurre Swenson), Elsie Albin (Inga Bergström), Agneta Lagerfeldt, Gull Natorp, Margit Andelius… Julia Caesar, Thor Modéen, Douglas Håge, John Elfström.

Trivia: Följd av Lilla Märta kommer tillbaka (1948).

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.