Den demokratiske terroristen

Carl Hamilton (Stellan Skarsgård) skickas till Hamburg för att infiltrera en vänsterextrem grupp som planerar ett terrordåd i Sverige. Uppföljaren till Täcknamn Coq Rouge (1989) går i samma stil, med en lika kylig ton och en del teman som upprepas. Hamiltons uppdrag blir svårare känslomässigt ju närmare involverad han blir i terrorgruppens aktiviteter och Skarsgård är bra på att skildra sin rollfigurs kluvna personlighet. Liksom i första filmen avrundas allt med ett köttigt blodbad, men storyn har verkligen något att säga om terrorns verklighet och meningslösheten i dödandet.

1992-Sverige-Tyskland. 99 min. Färg. Regi: Pelle Berglund. Manus: Hans Iveberg. Bok: Jan Guillou. I rollerna: Stellan Skarsgård (Carl Hamilton), Katja Flint (Monika), Kjell Bergqvist (Eric von Platen), Karl Heinz Maslo, Heikko Deutschmann, Susanne Lothar… Reuben Sallmander.

Trivia: Hamilton dök härnäst upp i Vendetta (1995).

IMDb

What do you think?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu