Tomten är far till alla barnen

tomtenarfarTill Jannes (Peter Haber) fasa bjuder sambon (Katarina Ewerlöf) in alla sina barns fäder och deras familjer till julfirandet – något som snabbt spårar ur. Den har blivit något av en modern klassiker, den här kaosartade titten på hur julen ser ut för skilsmässofamiljer. Allt dras naturligtvis till sin spets; missförstånden och de elaka pikarna haglar och en graviditet sätter igång en serie förvecklingar. Roligt och träffande, med en perfekt svinaktig roll för Dan Ekborg. Kjell Sundvall bäddar in filmen i stearinljus och snö som kontrast till all misär – men så småningom blir det aningen för gapigt och skruvat.

1999-Sverige-Norge-Finland. 98 min. Färg. Regi: Kjell Sundvall. Manus: Monica Rolfner. I rollerna: Katarina Ewerlöf (Sara), Peter Haber (Jan), Jessica Zandén (Rita), Leif Andrée, Nina Gunke, Dan Ekborg… Anders Ekborg, Helena af Sandeberg, Alexandra Dahlström, Suzanne Reuter, Kajsa Ernst.

Guldbagge: Bästa kvinnliga huvudroll (Ewerlöf).

5 kopia

 

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.