Mig äger ingen

migageringenNågonstans i 70-talets Sverige växer Lisa upp med sin alkoholiserade pappa (Mikael Persbrandt) efter att hennes mamma har flyttat ut; tillsammans försöker far och dotter få det att fungera. Regissören, som skildrade en fyllefarsa även i sin genombrottsfilm Min store tjocke far (1992), tar sig an Åsa Linderborgs hyllade bok med värme och låter oss få frossa i alla tidsdetaljer. I fokus ligger relationen mellan Hasse och Lisa där det finns mycket kärlek och förlåtelse, men klassperspektivet och dåtidens vänsterengagemang finns hela tiden närvarande. Berör inte alltid, men Persbrandts starka insats bär filmen.

2013-Sverige. 109 min. Färg. Widescreen. Regi: Kjell-Åke Andersson. Manus: Pia Gradvall. Bok: Åsa Linderborg. I rollerna: Mikael Persbrandt (Hasse), Saga Samuelsson (Lisa, 11 år), Tanja Lorentzon (Katja), Ida Engvoll, Sten Ljunggren, Ping Mon Wallén… Magnus Roosmann.

Trivia: Boken har även blivit en pjäs.

Guldbagge: Bästa manliga huvudroll (Persbrandt).

5 kopia

 

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.