Fröken Frimans krig

frokenfrimanskrigI början av 1900-talets Stockholm domineras livsmedelsbranschen helt av män men utmanas av kvinnosakskämpen Dagmar Friman (Sissela Kyle) som tillsammans med andra djärva kvinnor startar ett kooperativ. En publikfriande dramakomedi, inspirerad av händelserna kring den revolutionerande butiken Svenska Hem som öppnade 1905 vid Stureplan. Tanken var först en fristående miniserie men det blev fler säsonger, där bland annat kvinnlig rösträtt och prostitution avhandlades. Man kan gnöla över vissa förutsägbara och valhänt hanterade såpainslag, inte minst i de senare säsongerna, men på det stora hela en underhållande tv-serie om de små revolterna som ledde fram till kvinnlig rösträtt. Ulla Skoog roar som giftig specerihandlarhustru. 

2013-2017:Sverige. Gjord för tv. 12 avsnitt. Färg. UpphovPernilla Oljelund. TemaNiclas Frisk. I rollernaSissela Kyle (Dagmar Friman), Sofia Ledarp (Kinna Boman), Frida Hallgren (Lottie Friman), Maria Kulle, Lena T. Hansson, Gustaf Hammarsten, Ulla Skoog, Allan Svensson, Rolf Lassgård (13), Magnus Krepper (15-17), Lennart Jähkel (16-17).

Trivia: Inspirerad av boken “Svenska Hem – en passionerad affär” av Monika Björk och Eva Kaijser. Kyles rollfigur är baserad på kvinnosakskämpen Anna Whitlock.

MEDEL

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 3 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.