Juloratoriet

 

JuloratorietAron Nordensson (Peter Haber) förlorar sin hustru i en olycka, men finner så småningom en brevvän som bor i Nya Zealand; hans son Sidner (Johan Widerberg) växer upp med en oerhörd saknad. Göran Tunströms bok var uppenbarligen inte helt lätt att göra film av, men huvuddelen av handlingen berör Sidners mognad och sedermera faderskap samt Arons oförmåga att gå vidare i sitt liv. Många trådar ska nystas upp och det gör manuset lite spretigt, men det är ändå en känslosam, engagerande film. Många fina skådespelare, inte minst Haber, och Tomas von Brömssen som den benlöse Kanonkungen. Den vemodiga musiken och det vackra fotot ramar in verket. 

1996-Sverige-Norge-Danmark. 124 min. Färg. Producerad av Katinka Faragó, Anita Hallgren. Regi: Kjell-Åke Andersson. Manus: Kjell-Åke Andersson, Kjell Sundstedt. Bok: Göran Tunström. Foto: Harald Paalgard. Musik: Stefan Nilsson. I rollerna: Peter Haber (Aron Nordensson), Johan Widerberg (Sidner Nordensson), Henrik Linnros (Sidner som barn), Lena Endre (Solveig Nordensson), Fiona Mogridge, Krister Henriksson… Viveka Seldahl, Sif Ruud, Tomas von Brömssen, Per Oscarsson, Ingvar Hirdwall, Jonas Karlsson, Tord Peterson, Eddie Axberg, Peter Schildt. 

Trivia: Boken har även blivit en teaterpjäs.

Guldbagge: Bästa foto.

Sista ordet: “Det är ett bra och billigt sätt att förbereda en film. Har man arbetat länge med manuset, lärt känna alla karaktärerna och gjort hela storyn till sin finns ett gediget utgångsmaterial när hela den stora, tunga, dyra produktionen kommer igång.” (Andersson om att det tog tolv år att skriva om manuset i omgångar, Svenska Dagbladet)

4 kopia

 

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.