Tusen bitar

 

tusenbitarBjörn Afzelius slog många som en människa som var svår att komma nära. Det blir en röd tråd även i denna dokumentär där man – trots mycket gott arbete och skickligt uppbyggd dramatik – ändå saknar Afzelius röst. Mysteriet kvarstår till viss del, på gott och ont, men under resans gång lär vi ändå känna en artist som fläkte ut sina tankar i musiken, som påverkades djupt av ett problematiskt förhållande med föräldrarna, som missbrukade kvinnor på löpande band och hade ett starkt rättvisepatos – så pass att han till sist övergav sin naiva tro på Fidel Castro. Många av dem som stod “Affe” nära bidrar med sina minnen. Bland de intressantaste inslagen finns skildringen av vänskapen och rivaliteten mellan honom och Mikael Wiehe, samt det gripande mötet med Afzelius döttrar i slutet.

2014-Sverige. 100 min. Färg. Producerad av Lennart Ström, Magnus Gertten. Regi: Stefan Berg, Magnus Gertten. Manus: Stefan Berg, Magnus Gertten, Jesper Osmund.

Trivia: Bland de intervjuade finns även Pierre Schori och Stefan Borsch. Magnus Krepper, Kajsa Ernst och Katarina Ewerlöf syns under arbetet med uppsättningen av Afzelius-pjäsen “Johnny Boy”. “Tusen bitar” framförs under eftertexterna av Laleh.

Sista ordet: “Vi reser till Nicaragua där Mikael och Björn gjorde mycket. Det blir en emotionell resa för Mikael. När han berättar om gitarren han fick ärva blir han berörd på ett sätt som jag inte varit med om tidigare. […] Det handlar så mycket om starka känslor och det är först nu som de inblandade har känt sig beredda att berätta. Nu är det många som dessutom sagt att det är skönt att de äntligen fått berätta den historia som de burit på.” (Berg, Gertten, Kvällsposten)

4 kopia

 

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.