Den fjärde mannen

Uppföljaren till En pilgrims död (2013) hoppar även den mellan tre olika tidsepoker då den skildrar intrigerna bakom västtyska ambassadockupationen 1975, ett mord 1989 som ljuvlige svinpälsen Bäckström (Claes Malmberg) snabbt stämplar som ett “bögmord”, samt nutid där Johansson (Rolf Lassgård) blir ny Säpochef. Tydligare struktur än i förra miniserien, med en koppling högre upp som är mer eller mindre given från början och därför inte bjuder på så stor spänning. Men snyggt och välspelat, med bra birollsfigurer och en underhållande illustration av politisk naivitet och polisiär inkompetens.

2014-Sverige. Gjord för tv. 174 min. Färg. Widescreen. Regi: Kristian Petri. Manus: Sara Heldt, Johan Widerberg. Bok: Leif G.W. Persson (“En annan tid, ett annat liv”). I rollerna: Rolf Lassgård (Lars Martin Johansson), Helena af Sandeberg (Jeanette Eriksson), Claes Malmberg (Evert Bäckström), Per Svensson, Henrik Norlén, Shima Niavarani… Jacob Ericksson, Helena Bergström, Kjell Bergqvist, Johannes Brost, Sten Ljunggren, Jonas Karlsson.

Trivia: Ursprungligen visad i tre avsnitt. Följd av Den döende detektiven (2018).

MEDEL

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.