En handfull kärlek

En handfull k‰rlek (1974) Filmografinr 1974/02Strax före storstrejken 1909 får Hjördis (Anita Ekström) plats som piga hos borgarfamiljen Crona; hennes förhållande med pojkvännen Daniel (Gösta Bredefeldt) sätts på prov… Ett epos om en mycket känslig tid i samhällsberättelsen om arbetare och borgarklassen. Vilgot Sjöman tar oss skickligt till de här åren i Stockholm då fackliga rättigheter sågs av de styrande som ett magstarkt krav. Den delen av filmen är engagerande, och Sjöman har god hjälp av bra skådespelare, särskilt i birollerna; Ernst-Hugo Järegård står ut som Hjördis arbetsgivare. Mindre spännande är kärleksparet, vars omogna attityder blir besvärande i längden.

1974-Sverige. 142 min. Färg. Producerad av Bengt Forslund. Regi, manus: Vilgot Sjöman. Foto: Jörgen Persson. Scenografi: P.A. Lundgren. I rollerna: Anita Ekström (Hjördis), Gösta Bredefeldt (Daniel Larsson), Ingrid Thulin (Inez Crona), Ernst-Hugo Järegård (Claes Crona), Sif Ruud, Per Myrberg… Evabritt Strandberg, Claire Wikholm, Ernst Günther, Harald Hamrell, Rolf Skoglund, Georg Rydeberg, Pierre Lindstedt, John Harryson.

Guldbaggar: Bästa film, regi, scenografi.

4 kopia

 

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.