I rök och dans

Den första Knäppupp-filmen är en för sin tid ovanligt galen sketchfilm, fullproppad med tokigheter. Martin Ljung sätts verkligen i arbete; han gör mer eller mindre 16 roller, däribland Karl XII (!). Filmen är uppdelad i tre avsnitt, med två korta parodier på trailers och undervisningsfilmer som inledning. Rörigt, kaotiskt och ojämnt (särskilt i början), men infallsrikt och Ljung kämpar förstås hårt. Det bästa kommer i slutet, en rolig parodi på bygdefilmer där figurer som Snål-Jampe och Stor-Hugge ligger i konflikt med varandra.

1954-Sverige. 102 min. Svartvit/Färg. Regi: Yngve Gamlin, Bengt Blomgren. Manus: Povel Ramel, Yngve Gamlin, Sten Kärrby. I rollerna: Martin Ljung, Povel Ramel, Hjördis Peterson (Aurora Tolftén), Annalisa Ericson, Holger Löwenadler, Ingvar Kjellson… Stig Järrel, Birger Malmsten, Ingrid Thulin, Lars Ekborg, Margit Carlqvist, Hasse Ekman, Yngve Gamlin, Mona Geijer-Falkner, Brita Borg, Mille Schmidt, Georg Funkquist. Röst: Nils Jerring.

 

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.