Den tatuerade änkan

När Esters (Mona Malm) faster dör mitt i julfirandet blir det ett tillfälle för henne att omvärdera sitt liv och börja om på nytt – till familjens förfäran och ilska. Lars Molins sista tv-film blev en triumf med en fantastisk roll för Malm som en 62-årig kvinna som hela livet har offrat allt för att tjänstgöra åt maken och bortskämda barn, men nu skiljer sig och börjar uppvakta den ene änklingen efter den andre. Kvinnlig frigörelse är ett tema, men också åldrande, då Molin gör klart att vid en viss ålder brådskar det att börja tänka på sig själv. Regisserad och skriven med vemod och stor värme. Änklingarna spelas njutbart av en imponerande samling veteraner.

1998-Sverige-Danmark-Norge-Finland. Gjord för tv. 100 min. Färg. Regi, manus: Lars Molin. Musik: Ted Ström. I rollerna: Mona Malm (Ester Hershagen), Erland Josephson (Per Gunnarsson), Sven Wollter (Erik Sandström), Ingvar Hirdwall (Egon Andersson), Jan Malmsjö (Leon Mark), Niklas Falk, Gösta Bredefeldt… Göran Forsmark, Pia Johansson, Maria Kulle, Per Graffman, Gunilla Nyroos, Marika Lindström. Röst: Inga Landgré.

Trivia: Filmen blev senare en teaterpjäs.

Sista ordet: “Det var inte så kul att se sig själv på en jättelik filmduk. Man njuter inte precis av det. Jag vet att folk säger att ‘vi ringer Mona, hon står för att hon är rund och det är härligt’. Men det kostar på varje gång. Det krävs mod för att sätta på sig den där rödbetsfärgade tajta klänningen.” (Malm, Aftonbladet)

ÖVER MEDEL

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.