Tjuvheder

Minna (Malin Levanon) är missbrukare men har ändå lyckats behålla sin lägenhet en tid; nu förlorar hon den och försöker hitta en ny tillvaro bland andra hemlösa pundare och alkoholister i Stockholm. Peter Grönlunds långfilmsdebut blev en hyllad socialrealistisk rapport från huvudstadens undre värld där vi slipper karikatyrer. Jakten på kontanter och någon form av trygghet är konstant, liksom farliga utmaningar. Fokus ligger på Levanon (som är rakt igenom övertygande), men även Lo Kauppi som en före detta undersköterska som försöker återförenas med sin son. Bekant upplägg, men engagerande och fylld med välvalda amatörskådespelare från världen filmen skildrar.

2015-Sverige. 92 min. Färg. Producerad av Frida Bargo, Mattias Nohrborg. Regi, manus: Peter Grönlund. Klippning: Kristofer Nordin. Scenografi: Kajsa Severin. Kostym: Mia Andersson. I rollerna: Malin Levanon (Minna), Lo Kauppi (Katja), Tomas Neumann (Boris), Jan Mattsson, Niklas Björklund, Nadya Sundberg Solander… Peter Viitanen.

Guldbaggar: Bästa kvinnliga huvudroll (Levanon), manus, klippning, scenografi, kostym.

Sista ordet: ”Filmen myllrar av folk och det är en del av berättargreppet. I den här världen går folk in i och ut ur varandras liv. Man har otroligt många flyktiga relationer och man är snabb på att binda sociala band för tillfälliga gemensamma mål. Det kan vara avgörande. Jag ville visa det genom att slösa med ansikten, verkligen låta dem flimra förbi i historien för att belysa hetsen och otryggheten, men också en övergripande gemenskap.” (Grönlund, DI Weekend)

 

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.