Ninas resa

Samma år som Lena Einhorn sammanfattade sin mor Ninas upplevelser från Warszawas getto under Andra världskriget i en bok skrev och regisserade hon även den här filmen. Det är en hybrid av dokumentär och spelfilm där vi möter Nina själv som fungerar som berättare. Den intervjun varvas med den gestaltade delen, där polska skådespelare syns som Nina och hennes familj under krigsåren. Det tar en stund att vänja sig vid upplägget, men man blir snart engagerad både i Ninas berättande och i skildringen av Polen under kriget. Förnedringen och kampen i gettot, samt flykten därifrån, skildras effektfullt och visar hur skört beroende av slumpen våra liv är.

2005-Sverige-Polen. 125 min. Färg/Svartvit. Producerad av Kaska Krosny. Regi, manus, bok: Lena Einhorn. I rollerna: Agnieszka Grochowska (Nina Rajmic), Maria Chwalibóg (Fanny), Andrzej Brzeski (Artur), Pawel Iwanicki, Iwona Sitkowska, Malgorzata Zajaczkowska.

Guldbaggar: Bästa film, manuskript.

Sista ordet: “I augusti 1999 fick mamma veta att hon hade bröstcancer. Jag var i Sinaiöknen och filmade när jag en dag ringde hem. Under ett och samma samtal fick jag veta att mamma hade en elakartad knöl i ena bröstet – och att pappa precis fått veta att han hade leukemi. De fick sina diagnoser dagarna efter varandra. […] Under elva år, fram till 1994, bodde jag utomlands och var hela tiden rädd för att mina föräldrar skulle dö. Varje gång det ringde från Sverige tänkte jag: Nu har något hänt! På något konstigt sätt var jag förberedd när beskedet kom att de verkligen var sjuka. Inom några veckor hade jag bestämt att dokumentera den historia som jag visste att mamma ville berätta.” (Lena Einhorn, Svenska Dagbladet)

 

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.