Amatörer

Den lilla orten Lafors vill locka till sig arbetstillfällen i form av en tysk lågpriskedja; kommunledningen anlitar högstadieelever att göra en film som lyfter fram Lafors för omvärlden… Gabriela Pichlers hyllning till småstaden, arbetare och alla brokiga nysvenskar som skapar sig ett liv där har en liknande ton som hennes Äta sova dö (2012) – det är unga tjejer i huvudrollen, en salig blandning av amatörskådespelare och allt berättas med gott humör, även när filmen tar upp svårare ämnen som konflikten mellan väl etablerade invandrare och nyanlända. Fredrik Dahls porträtt av den godmodige Musse biter sig fast och berör, liksom det ärliga porträttet av Lafors (egentligen Svenljunga).

2018-Sverige. 102 min. Färg. Producerad av Anna-Maria Kantarius. Regi: Gabriela Pichler. Manus: Gabriela Pichler, Jonas Hassen Khemiri. I rollerna: Zahraa Aldoujaili (Aida), Yara Aliadotter (Dana), Fredrik Dahl (Musse), Shada Ismaeel, Persin Abdulrahman, Jan Cruseman.

Trivia: Dahl jobbar till vardags för kommunen i Svenljunga; rollen som hans mor i filmen spelas av hans verkliga mamma.

Sista ordet: “Jonas och jag hade först för avsikt att göra något på en av Jonas pjäser, men vi fick flow och började istället skriva på helt nytt material tillsammans – och det blev detta manus. Vi fascinerades av Bilden. Bilden av ett samhälle, vilka som får vara med och skapa bilder av vår samtid, och vilka bilder som skapar ett samhälles identitet.” (Pichler, FLM)

 

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.