Tårtgeneralen

VEM SOM HELST KAN BLI HJÄLTE.

När Köping utnämns i ett tv-program till ”Sveriges tråkigaste stad” 1984 får den lokale profilen Hasse P (Mikael Persbrandt) en briljant idé – han tänker få in staden i Guinness rekordbok genom att skapa världens längsta smörgåstårta. Den överenergiska regissörsduon låg bakom den bejublade dokumentären Trevligt folk (2015) och här begår de spelfilmsdebut med en verklighetsbaserad historia lånad ur Filip Hammars barndom. Med mycket kärlek och humor återskapar regissörerna Hammars och Köpings 80-tal, med ett färgstarkt galleri av (ofta trasiga) birollsfigurer. Persbrandt är enormt njutbar; sidohistorien om Hammars relation till sin pappa passar också fint in i filmens teman. 

2018-Sverige. 101 min. Färg. Producerad av Renée Axö, Martin Söder. Regi, manus, bok: Filip Hammar, Fredrik Wikingsson. Kostym: Ingrid Sjögren. I rollerna: Mikael Persbrandt (Hasse P), Helena Bergström (Dyr-Gunilla), Agnes Lindström Bolmgren (Åsa Sjöman), Ben Lundqvist, Jens Ohlin, Tomas von Brömssen… Cecilia Frode, Jan Mybrand, Peter Apelgren, Markus Krunegård. Berättare: Filip Hammar.

Trivia: Persbrandt är en av de exekutiva producenterna. Robert Gustafsson anlitades först i huvudrollen, men hoppade av.

Guldbagge: Bästa kostym.

Sista ordet: “Vi gjorde en provsminkning hemma hos oss och jag gick bort till stallet i min gammelmanskropp. [Min sambo] morsade på Filip och Fredrik som stöttade mig, men jag såg att hon undrade vad det var för gubbe som stod mellan dom. När [hon] inte kände igen mig tänkte jag ‘det här blir jävligt roligt'”. (Persbrandt, Aftonbladet)

 

IMDb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.